Pensionado's onderweg ~ reisverslagen en campinginformatie


2008 Voorjaar in Frankrijk

Vrijdag 25 tot zondag 27 april – camping De Kloostermuur

De vier knuffelaartjes

Vandaag hartelijk ontvangen door Pierre Kallen, die samen met vader Sjef de kindvriendelijke boerderijcamping De Kloostermuur runt. Deze staat in Noorbeek, helemaal in het zuiden van Limburg. Er zijn koeien, die nog maar kort geleden gekalfd hebben, kleine knuffelkonijntjes, een pony die de kinderen mogen roskammen, en het mooiste vonden ze dat ze met de tractor mee mochten. Zaterdag en zondag prachtig weer gehad.

Maandag 28 april – Het goede leven in Limburg

Vandaag regende het bijna de hele dag. We hebben wat in de omgeving rond gereden, maar daarvan geen plaatjes gemaakt. Daarom wat opnamen van de voorbije dagen. Morgen, dinsdag, vertrekken we richting Karlsruhe.

29 en 30 April – Camping Turmbergblick Durlach

Na een voorspoedige reis, met weinig verkeer en prachtig weer, kwamen we om kwart voor vier aan op Campingpark Turmbergblick (inmiddels gesloten) in Durlach. We hebben ons gauw geïnstalleerd en zijn meteen naar Marijke en Albrecht gegaan in Rheinstetten, gemeente Karlsruhe. Naar goed Duits gebruik zijn we rijkelijk van koffie en gebak voorzien en werd ons een heerlijke maaltijd voorgezet. De volgende dag (een stralende ochtend met strak blauwe hemel) weer naar Rheinstetten, en na koffie en gebak, naar Baden-Baden, waar we de ruïne van het Schloss Hohenbaden bezichtigden en in het bijbehorende idyllische restaurant hebben gegeten. Een wandeling in Baden hebben we vanwege het inmiddels wel erg slechte weer afgebroken. Dus weer naar Rheinstetten, koffie en gebak genuttigd en afscheid genomen. Het was eigenlijk de bedoeling dat zij ons de volgende dag op de camping zouden bezoeken, maar vanwege het weer besloten we de volgende dag weer verder te gaan, richting Frankrijk. Inmiddels zijn we wel kilo’s zwaarder.

foto's: ruïnes van Schloss Hohenbaden

1 t/m 4 Mei – Macon

Hoewel Duitsers en Fransen een aantal vrije dagen hebben, is het heel rustig onderweg naar Mâcon, de bekende wijnstad in zuid Bourgondië. Op de ons bekende gemeentecamping, waar we om 16.30 uur aankomen (bijna 500 km. gereden), is plaats genoeg. We gaan helemaal aan de zuidrand staan, heerlijk vrij en een uitzicht op de landerijen. Vanaf de camping gaan we steeds per fiets naar de stad, langs een park en de Saône. Het is een heel leuke stad, met een mediterrane sfeer. Op de foto zie je de kathedraal Saint-Vincent. Het zijn heerlijk warme dagen, met temperaturen tot zo’n 26 graden. We komen hier vast nog eens terug. Morgen gaan we naar Avignon, waar we een langere periode zullen blijven.

foto linksboven: boulevard van Mâcon; rechtsboven: kathedraal Vieux-Saint Vincent; linksonder: de gemeentecamping

5 en 6 Mei – Avignon

Op een warme dag (26 graden) arriveren we in Avignon. Camping du Pont d’Avignon is schaduwrijk, maar lijkt te veel op een bungalowwijkje. De stad ligt op 15 minuten lopen vanaf de camping en is zeer de moeite waard. Het oude deel is helemaal ommuurd, waarbinnen prachtige gebouwen staan uit de 13e tot 17e eeuw en jonger. Blikvanger is het pauselijk paleis, daterend uit de tijd van het schisma binnen de katholieke kerk, met twee regerende pausen. Maandagavond, na het avondeten, begint het te onweren, gevolgd door regen, dat de hele nacht aanhoudt. Daardoor niet zo best geslapen.

foto's linksboven: plein voor het Palais des Papes; rechtsboven: Pont Saint-Bénézet = de halve brug over de Rhône; linksonder: Camping du Pont d’Avignon; rechtsonder: uitzicht op Avignon

7 Mei – Arles en de Camargue

Een uitstapje gemaakt naar Arles, de stad van Vincent van Gogh. Alle oude steden voldoen aan dezelfde omschrijving: mooie gebouwen, gezellig smalle straatjes, pittoresk dus, met auto’s all over the place. Daarna doorgereden naar het kustplaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer, helemaal aan de zuidkant van de Camargue. De Camargue is heel bijzonder, dat alleen in zijn vlakheid overeenkomt met Nederland, maar verder volledig daarvan verschilt. We zagen flamingo’s, ‘wilde’ paarden (dit is het Mekka van de ruitersport), stieren (voor de vleesconsumptie en de gevechten) en tot onze verbazing rijstvelden. Verder wordt er ook zout gewonnen. Het kustplaatsje is toeristisch, doet wat Spaans aan en is de moeite van een bezoek waard.

foto's linksboven: Arles met Le Café Van Gogh (gele gevel); rechtsboven: Saintes-Maries-de-la-Mer; linksonder: Camargue met de karakteristieke witte paarden.

Donderdag 8 t/m zaterdag 10 mei

Donderdag, voor de Fransen een gedenkdag voor de gevallenen, is voor ons wasdag, met ‘s middags een bezoek aan de stad. Gezellig druk, want de meeste mensen zijn vrij. Op Vrijdag bezoeken we Les Baux de Provence, 25 km. ten zuidoosten van Avignon. Het bergdorpje Les Baux is heel schilderachtig, maar ook erg toeristisch. Een topper is de nabijgelegen voormalige kalksteengroeve, nu Cathédrale d’Images, met een indrukwekkende expositie over Van Gogh en zijn werk. Uit vele beamers worden beelden geprojecteerd op de witte kalksteen wanden, plafonds en vloeren, omlijst met prachtige muziek. De camping ligt op het eiland Ile de la Berthelasse, dat is gevormd doordat de Rhône zich daar heeft gesplitst. Zaterdag hebben we er heerlijk gefietst over de talrijke landweggetjes, waarlangs de boerderijen bereikbaar zijn. Er zijn boomgaarden met peren en kersenbomen, maar ook akkerland, waar graan verbouwd wordt. Avignon ligt ten oosten van het eiland, met aan de westkant het stadje Villeneuve-les-Avignon. Daar gaan we morgen heen. Ook daar ligt een imposant kasteel.

foto's linksboven: Cathédrale d’Images; rechtsboven: Les Baux de Provence; linksonder: Villeneuve-les-Avignon

Dinsdag 13 en Woensdag 14 mei – Cavalaire-sur-Mer

Woensdag vertrekken we uit Avignon, waarbij we er meer dan een half uur over doen, voor we de stad achter ons hebben gelaten. Wat de bestemming betreft twijfelen we onderweg nog tussen de kust, wat ons oorspronkelijke plan was, en het noordelijker gelegen Castellane. We besluiten toch naar de kust te gaan, en arriveren tegen drieën, na een tamelijk regenachtige reis, op Camping Cros de Mouton. Het ligt vrij hoog boven het stadje Cavalaire-sur-Mer, zodat we woensdag per auto naar de stad afdalen. Het is een aardige en levendige plaats, met een grote jachthaven. De oorspronkelijke karakteristieke huisjes, hebben plaatsgemaakt voor moderne en luxe appartementengebouwen, waardoor het stadje een hoog Saint-Tropezgehalte heeft gekregen. Een paar jaar gelden was het ons al opgevallen dat de kuststreek ten oosten van Toulon veel minder leuk was dan ten westen ervan.

Donderdag 15 en Vrijdag 16 mei – bezoek aan Camping Berard

Omdat Vrijdag en Zaterdag regen wordt verwacht, wordt Donderdag weer wasdag (kan het tenminste goed drogen). ‘s Middags bezoeken we Camping de Berard, ruim 25 km. vanhier, waar Martijn en Simone een chalet hebben gereserveerd. Ziet er prima uit, aardige mensen. Vrijdags doen we de onvermijdelijke boodschappen, laat ik mijn haar knippen en bezoekt Heinie in de tussentijd wat winkeltjes.

Zaterdag 17 en Zondag 18 mei – Bormes les Mimosas en Port Grimaud

Zaterdag begint met niet al te slecht weer. We rijden naar Le Lavandou, vervolgens in noordelijke richting, en bezoeken het hoog tegen de berg aangeplakte stadje Bormes les Mimosas. Het is een wondermooi plaatsje, met steegjes en poortjes, die weer toegang bieden tot andere steegjes, lopend onder eeuwenoude gebouwen door. Pleintjes en gevels zijn rijkelijk versierd met de mooiste planten en bloemen. Vervolgens rijden we over de D14 richting Grimaud. Dat is een smal en toeristisch weggetje, met veel haarspeldbochten, heel erg mooi. Jammer dat het weer verslechtert. De dag eindigt met bijna aanhoudende regen. Zondag een azuurblauwe hemel en temperaturen tot wel 27 graden. We bezoeken het nabij gelegen Port Grimaud. Als je niet wist dat het pas eind 60-er jaren is gebouwd (zoals Port Zélande bij ons), zou je zweren dat het een oud vissersdorpje is, met prachtige grachtjes en bruggetjes. Heel mooie nep, de moeite van een bezoek waard.

foto’s van links naar rechts: Bormes les Mimosa en Port Grimaud

Maandag 19 mei – Castellane

Zo mooi als het gisteren was, zo beroerd is het nu met het weer gesteld. Jammer, want we hebben een mooie rit voor de boeg: over de kustweg richting Cannes en vandaar vanaf Grasse via de Route Napoléon naar Castellane. Het laatste stuk vóór Cannes rijden we over de péage. Vanaf de weg zien we de luxe passagierschepen liggen voor de rede van Saint Tropez en Cannes. De doortocht door Grasse is een verhaal op zich. Het is vermoedelijk een prachtige stad, maar het vergt stalen zenuwen en grote oplettendheid om er met een caravan door te rijden. We volgen steeds de borden richting Digne, en gelukkig zien we op tijd dat de meest voor de hand liggende richting ongeschikt is voor caravans. De ‘geschikte’ vinden we trouwens even ongeschikt. Maar dan de Route Napoléon. Wat een prachtige route, schitterende vergezichten, klimmen tot 1100 meter (temperatuur zakt van 21 tot 9 graden), maar ook dreigende wolken, waaruit bakken regen en hagel vallen. Ijs op de weg, dus maar even aan de kant. Met regen en onweer komen we aan op de camping, waar we, gelukkig, gebruik kunnen maken van onbeperkt en gratis internet(!). Want laten we eerlijk zijn, waar zijn we vandaag de dag zonder internet. Het moet niet op kamperen gaan lijken. De foto toont Camping International op haar best.

Dinsdag 20 mei – moessontijd

De ochtend begint tamelijk bewolkt, maar later knapt het wat op. We doen boodschappen in het dorp, drinken daarna koffie en laten ons opwarmen door de zon die inmiddels is doorgebroken. Rond half een gaan we een ritje maken. We vervolgen de Route Napoléon en buigen bij Barrême af naar de N202. Vervolgens rijden we om het Lac de Castillon en komen in de stromende regen weer aan op de camping. De Route Napoléon is prachtig om te rijden, al zitten er een paar lastige haarspeldbochten in, die met de caravan voorzichtig genomen moeten worden. Inmiddels begint het harder en harder te regenen. Het nadeel van satelliet-t.v. is dat we het Journaal vanuit Nederland zien, en zodoende weten dat het daar het mooiste weer van de wereld is. Maar ja, ieder krijgt wat hem toekomt, zullen we maar zeggen. Al met al besluiten we morgen de boel maar weer in te pakken en donderdag naar het noorden te gaan. De Grand Canyon du Verdon hopen we een andere keer te bezoeken. We hebben in ieder geval de rivier de Verdon gezien, en dat is alvast wat. De foto is genomen vanaf de Route Napoléon en toont het dorpje Castellane, met hoog op een rotspunt een kerkje, dat ‘s avonds fraai verlicht wordt.

Woensdag 21 mei – Lalley

Omdat de weersvooruitzichten geen verbeteringen te zien gaven, besloten we gisteravond in twee etappes naar Mâcon te rijden, waar we tot Maandag willen blijven. Het is vanmorgen inderdaad somber en grauw, en we krijgen buren die nu niet bepaald de vrolijkste zijn. Wat een zeurkousen! We vertrekken om 10.45 uur en komen na 170 km. aan in Lalley. Het is de hele reis droog gebleven, maar bij aankomst zijn de bergen door wolkensluiers aan het zicht onttrokken en is het maar 13 graden. De reis erheen, waarbij we de Route Napoléon volgen, is weer een belevenis. Er moeten wat scherpe bochten worden genomen, die gelukkig allemaal direct na elkaar komen, waarna het allemaal weer wat overzichtelijker wordt. De reis voert ons langs Sisteron over de N75. Vijf kilometer na de Col de la Croix Haute ligt de camping La Belle Roche. Hoewel het ons herinnert aan het overhaaste vertrek naar Nederland, vorig jaar, nadat we er maar één nacht hadden doorgebracht, voelt het toch bijna aan als thuiskomen. Wat een rust en wat een heerlijke plek om langer te blijven. Maar we gaan morgen verder.

Donderdag 22 en Vrijdag 23 mei – opnieuw naar Macon

We kijken ‘smorgens altijd eerst even naar buiten als we wakker worden. Om half acht lijkt er een zware mist te hangen. Dat belooft wat, net nu we weer verkassen. Maar het blijkt allemaal erg mee te vallen, en er zijn zelfs stukjes blauw aan de hemel te ontdekken. We vertrekken om 9.45 uur en vervolgen onze reis over de N75, die daarna overgaat in de tolweg A51 naar Grenoble. Het is misschien wel de mooiste route die we tot dusver hebben gereden. Inmiddels is het zonnig weer en tijdens een pitstop wisselen we van kleding. Na een heerlijke rit van 165 km. komen we weer aan op onze ‘oude’ stek op de gemeentecamping van Mâcon. Het is pas 14.00 uur, dus er is plek zat. We installeren ons en genieten van het zicht op de binnenkomende reizigers. ‘s Avonds natuurlijk nog even naar de boulevard gefietst. Vrijdag is weer een prachtige dag, die wordt gebruikt om te boodschappen te doen, wat spullen uit te wassen en naar de Mac Donalds te gaan, maar niet om te eten!

Zaterdag 24 en Zondag 25 mei – Macon en omgeving

Zaterdag begint zonnig. Na het ontbijt wandelen we naar de Auchan-supermarkt, waar we gebak kopen voor bij de koffie, want het is toch een beetje feest. De ochtend verloopt al luierend, waarbij we volop van de zon genieten. Na de lunch bezoeken we een bijzonder mooie kastelencamping in Cigny-sur-Saône. De camping is bijna vol bezet, wat je niet verwacht in zo’n verlaten omgeving. De terugweg gaat door het heuvelland, ten westen van de A6. We rijden over smalle weggetjes, klimmend en dalend tussen glooiende wijnhellingen door en akkerland, langs kleine dorpjes en verborgen kastelen. Omdat het best vermoeiend is, zoeken we na het dorp Chardonnay de Route Nationale weer op, zodat we snel weer in Mâcon zijn.

De rally en de kermis zijn nog lang niet afgelopen en veroorzaken heel wat herrie. ‘s Avonds begint het te regenen. Zondag is een echte regendag, waarbij we niet veel meer doen dan lezen, Rummikub spelen, muziek luisteren en TV kijken. We kijken naar een reportage over het regenwoud. Daar schijnt dus ook niet altijd de zon. Vanavond gaan we uit eten en veel meer is er eigenlijk niet te melden, behalve dan dat we vanmiddag voorbereidingen treffen voor ons vertrek, morgen. We hopen Dinsdag weer thuis te zijn.

Maandag 26 en Dinsdag 27 mei – Terug naar huis

We hebben het ons voorgenomen en ook aan het thuisfront laten weten, dat we dinsdag weer thuis willen zijn. We zijn nog niet eerder zo lang weggeweest en het is goed zo. Het weer in Mâcon is niet bepaald fraai: het is bewolkt, fris en buiig. Maar onze Duitse buren (4 stellen) gaan er weer vrolijk met de fiets opuit, de bergen (heuvels) in. Ter afsluiting aten we gisteren in het Tipi restaurant bij de camping en hadden een leuke ontmoeting met een stel, dat in één ruk van thuis hier naartoe gereden is: 900 km. Wij rijden vandaag iets meer dan de helft en vinden dat al meer dan genoeg. Het moet uiteindelijk leuk blijven, nietwaar? We komen om ongeveer half vier aan op Camping Officiël in Arlon, een aantrekkelijke pleisterplaats voor veel landgenoten. In het restaurant van Marja en haar partner eten we een heerlijke biefstuk, zoals we al eens eerder deden. Om half twee komen we aan in Veenendaal. Ondanks de nattigheid was het een heerlijke vakantie. Begin juli gaan we naar de Ardèche om de caravan weg te brengen en drie weken later weer op te halen.