Pensionado's onderweg ~ reisverslagen en campinginformatie


2020 Zomer in Winterswijk en omgeving

Zaterdag 27 juni

We zouden 7 mei naar Malaga gaan, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De reis was ons aangeboden door onze kinderen en gasten, ter gelegenheid van ons 50-jarig huwelijksjubileum, september vorig jaar. Maar helaas werd de reis geannuleerd. We hebben in plaats daarvan een vakantiewoning geboekt in eigen land. Winterswijk en omgeving kennen we, je kunt er heerlijk fietsen. Maar het weer laat te wensen over en de gevolgen van het coronavirus heeft bij mij toch wat sporen achter gelaten: ik ben kortademig en gauw vermoeid.

Bij aankomst was het zonnig en warm. We werden vriendelijk ontvangen door Henk en Sijtske Westrum, de eigenaren van ons mooie onderkomen. Het is een vrij luxe vakantiewoning, gelegen in een kleinschalig bungalowpark, een paar kilometer buiten Winterswijk. We hebben het gehuurd via Micazu.

Ons luxe onderkomen, gelegen op 800 m2 grond.

Zondag 28 juni

Het is een mooie zonnige dag, dus we gaan op de pedalen. We moeten onze weg nog een beetje vinden, want deze omgeving van Winterswijk is voor ons nog onbekend. Gelukkig worden we geholpen door Google Maps, die ons de weg wijst. Het centrum van Winterswijk ziet er heel gezellig uit: alle winkels, café’s en terrassen zijn open en het is er een drukte van belang. Je zou zomaar vergeten dat we op afstand moeten blijven van onze medemens, en dat voelt wat ongemakkelijk aan. Na dit sfeervolle uitstapje zoeken we, uit pure nostalgie, Camping Vreehorst op. Normaal gesproken zou elk plekje bezet zijn, maar nu is er nog genoeg keuze.

Hartje Winterswijk. Heel gezellig, maar er is nauwelijks "sociale distantie". Het voelde wat ongemakkelijk.

Maandag 29 juni

We doen boodschappen in Winterswijk, en rijden via een omweg weer terug. Wat ons weer opvalt is dat het hier dunner bevolkt is dan de omgeving waar wij wonen. Het landschap is soms licht glooiend, met akkers waarop afwisselend mais, of graangewassen worden verbouwd. En hier en daar zie je dan mooie boerderijen, met bijgebouwen in dezelfde bouwstijl. Dat alles met elkaar verbonden via landweggetjes, waarlangs smalle fietspaden, die soms verhard zijn.

de skyline van Winterswijk / het mais staat al vrij hoog

Dinsdag 30 juni – Bredevoort en Borculo

Bredevoort hebben we in het najaar van 2016 al eens bezocht. Omdat er regen wordt verwacht, laten we de fietsen staan en gaan per auto achtereenvolgens naar Bredevoort en Borculo. Bredevoort heeft de titel ‘Nationale Boekenstad’ vanwege de vele antiquariaten en tweedehands boekwinkels. In het oude centrum bevinden zich tientallen kleine boekenwinkeltjes met de meest unieke en zeldzame boeken. Het zijn meestal particulieren, die via hun boekenkast, aan de weg, voor 1 – 2 euro tweedehands boeken verkopen. Het geld doe je in een brievenbus, maar je mag ook een internetbetaling doen, hoe makkelijk en modern! Een echte boekenwurm kan hier zijn hart ophalen.

 

 

boven: Bredevoort, gezien vanaf de molen / één van de vele boekenstalletjes
onder: een parkje, zomaar middenin de stad

Ook in Borculo zijn we al vaker geweest. In het oude centrum zijn veel bezienswaardigheden, zoals de onderslag watermolen De Stenen Tafel/De Olliemölle. De molen bestaat uit twee delen: een koren- en pelmolen op de ene oever en een voormalige oliemolen op de andere. Het ligt op ‘Het Eiland’, op een zijtak van de rivier De Berkel. Rondom ligt een sprookjesachtig mooi park, met waterpartijen, ophaalbrug en een fontein. In de langs stromende Berkel ligt een sluis, waarmee het hoogteverschil van het waterpeil wordt geregeld.

boven: de onderslag watermolen in bedrijf / stilleven met groot hoefblad
onder: schilderachtig ophaalbruggetje over de Berkel / klaterende fontein

Woensdag 1 juli – regen

We stonden vanmorgen op met regen, we vertrokken naar Warnsveld met regen en kwamen eind van de middag weer thuis met regen. En niet zo’n klein beetje ook. We zijn bij vrienden op visite geweest, die een chalet hadden gehuurd op een SVR camping in Warnsveld. Zij wonen in Duitsland, maar komen regelmatig hierheen om haar kinderen en kleinkinderen te bezoeken. Meer valt er niet te vertellen, behalve dan dat we weer rummikub hebben gespeeld. Hopelijk wordt de dag morgen een beetje spannender.

Het gaat er bij ons altijd wel fanatiek aan toe.

Donderdag 2 juli – Bocholt

Wij zijn niet wezen fietsen, want er werd regen verwacht. Bij één spatje op mijn bril wil ik al schuilen, dus namen we geen risico. Daarom brachten we een bezoek aan de stad Bocholt, in Duitsland. Het is hier nog geen 20 kilometer vandaan. Bocholt heeft een heel aardig stadcentrum, met een fraai oud stadhuis. Het historische stadhuis werd tussen 1618 en 1624 in de stijl van de Nederlandse renaissance gebouwd en geldt als een van de mooiste stadhuizen in Duitsland. Je kunt in de stad gezellig winkelen, zoals in het overdekte “Shopping Arkaden”. Maar in de winkels en in de Arkaden moet je wel een verstikkend mondkapje op, anders word je er weer uitgebonjourd. Op het terras van de ijssalon, waar we even gezeten hebben, hoeft dat gelukkig niet. Zo konden we van het ijs genieten en onze zuurstofbehoefte weer op peil brengen. Morgen gaan we aan het eind van de middag weer even naar huis. Zaterdagmorgen gaan we een poosje logeren in het huis van Martijn en Simone in Hattem. Ik weet nog niet of we hiervan verslag doen in deze blog.

boven: een niet erg dynamisch deel van de stad / het oude stadhuis
onder: adembenemende mondkapjes / dit vraagt om een oplossing